Απέργης Έκτορας
Ο Έκτορας Απέργης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Γυιός  εκπαιδευτικών, μεγάλωσε στη Λάρισα και επέστρεψε στην πρωτεύουσα για να σπουδάσει οικονομικά. Εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρία και στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με τη συγγραφή και την κολύμβηση. Το Βρες με αποτελεί το πρώτο συγγραφικό δημιούργημά του.
 
Παρατίθεται πιο κάτω, συνέντευξη που παραχωρήθηκε από τον Έκτορα Απέργη στον δημοσιογράφο και συγγραφέα, Κυριάκο Κουζούμη.
 
1.      Τι είναι αυτό που σας παρακινεί να γράφετε; Πρόκειται για μια εσωτερική ανάγκη δημιουργίας;
Ίσως να μην ήμουν σε θέση να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Και αυτό γιατί τότε ξεκίνησα το νέο μου συγγραφικό έργο. Οπότε, ναι. Θεωρώ, πλέον, ότι έχω ανάγκη να γράφω. Είναι για μένα ένα μέσο εκτόνωσης,έκφρασης και εξωτερίκευσης συναισθημάτων.
2.      Πολλοί υποστηρίζουν πως μέσα στα απλά και καθημερινά στοιχεία φωλιάζουν στοιχεία έμπνευσης ή γενικότερα στοιχεία που πυροδοτούν την καρδιά και τον νου. Αλήθεια εσείς μέσα από τι εμπνέεστε;
Ανοίγοντας την τηλεόραση, ξεφυλλίζοντας μια εφημερίδα, σερφάροντας στο διαδίκτιο δεχόμαστε έναν καταιγισμό πληροφοριών. Περπατώντας στους δρόμους μπορείς να παρατηρήσεις παντού κοινωνικά μηνύματα, συνθήματα,σκηνές της καθημερινής μας ζωή. Προσωπικά έχω διαβάσει αρκετά βιβλία και έχω δει ακόμα περισσότερες ταινίες. Από το σημείο αυτό, εξαρτάται από εσένα να βρεις τη μαγική φόρμουλα ούτως ώστε όλα αυτά τα ερεθίσματα να τα απεικονίσεις με τον καλύτερο τρόπο και στο χαρτί.
3.      Τι νομίζετε πως έχει ανάγκη να διαβάζει ο σύγχρονος Έλληνας; Ρομαντικές ιστορίες, αστυνομικές πλοκές, κοινωνικά θέματα, ζητήματα επικαιρότητας, παραμύθια φανταστικές ιστορίες… Και γιατί;
Ο σύγχρονος Έλληνας πρέπει να διαβάσει βιβλία που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα που τον απασχολούν. Είναι ανάγκη να ασχοληθεί και να προβληματιστεί με ζητήματα της επικαιρότητας που ζει. Οφείλει να μένει ζωντανός. Αλλά και να ονειρεύεται μέσα από ιστορίες φαντασίας, να παρομοιάζει τον εαυτό του με κάποιον ήρωα σε ένα αστυνομικό έργο, να νιώθει τον έρωτα μέσα από ένα ρομαντικό βιβλίο. 
4.      Τι νομίζετε πως προσφέρει η λογοτεχνία στον αναγνώστη; Πρόκειται για ένα άλλο ταξίδι σε κόσμους ιδεατούς, ονειρικούς αλλά και γήινους ή πρόκειται απλά για μια ενδιαφέρουσα ενασχόληση, ώστε να ξοδέψει κανείς τον ελεύθερό του χρόνο;
Αυτή είναι και προσφορά της λογοτεχνίας στον αναγνώστη. Του δίνει τροφή για σκέψη, για προβληματισμό, για όνειρα. Ένα ταξίδι που σε κάνει αναντίρρητα να ξοδέψεις με τον καλύτερό σου τρόπο τον ελεύθερο χρόνο σου.
5.      Ποια είναι η γνώμη σας πάνω στην ψηφιοποίηση των βιβλίων; Νομίζετε πως οι μικρές οθόνες των κινητών ή των tablets θα αποσπάσουν μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» ή πως τελικά το έντυπο και χειροπιαστό βιβλίο θα παραμείνει κλασική αξία, την οποία δεν θα «σκιάζει φοβέρα καμιά»;
Σίγουρα η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί και έχει εισβάλλει και στον τομέα του βιβλίου. Πριν αρκετούς μήνες η σύζυγός μου διάβασε στο tablet το Inferno του Dan Brown. Της άρεσε τόσο, που το επόμενο της το πήρα από το βιβλιοπωλείο. Είναι η απίστευτη επαφή, η μαγεία, η μοναδική μυρωδιά. Είναι, απλά,..το βιβλίο! 
6.      Τι πραγματεύεται το δικό σας μυθιστόρημα; (όχι το οπισθόφυλλο) Και γιατί αποφασίσατε να καταπιαστείτε με ένα τέτοιο περιεχόμενο;
Το Βρες με είναι μια ιστορία δύο αδερφών που η μοίρα τους χωρίζει με τον πιο επώδυνο τρόπο. Μεγαλώνουν χωριστά, σε διαφορετικές οικογένειες, σε διαφορετικές χώρες. Ο καθένας τους έχει τα δικά του βιώματα, τη ζωή του. Η μοίρα είναι αυτή που θα τους ενώσει και πάλι κάτω από διαφορετικές, όμως, συνθήκες.. Είναι μια ιστορία που ξεκίνησε αρχικά με βάση ένα πλάνο, και εν τέλει με οδήγησε η ίδια. Η ανατροπή, η ένταση, η δράση, οι αξίες της ζωής είναι αυτά που τη χαρακτηρίζουν.
7.      Κάποτε η αγορά του βιβλίου είχε σχεδόν τον πρώτο λόγο. Πλέον όμως οι δανειστικές βιβλιοθήκες συγκεντρώνουν ολοένα και περισσότερους βιβλιοφάγους στους καταλόγους τους ενώ παράλληλα η ανταλλαγή βιβλίων έχει γίνει μόδα. Αυτά όμως έχουν αντίκτυπο στις πωλήσεις. Πώς κρίνετε αυτή τη διαδικασία και ειδικά στις μέρες μας που ο μέσος Έλληνας πολίτης ανταπεξέρχεται με δυσκολία στις οικονομικές του απαιτήσεις;
Είναι πολύ θετικό που ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν τις δανειστικές βιβλιοθήκες. Επίσης, ο δανεισμός ενός βιβλίου μπορεί να προέρχεται από κάποιον φίλο/φίλη μας. ?λλωστε στην πρώτη περίπτωση δεν μιλάμε για νέες κυκλοφορίες κυρίως, αλλά για κλασσικά έργα. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει τις πωλήσεις των βιβλίων, από τη στιγμή που οι τιμές τους είναι χαμηλές προσιτές στον μέσο Έλληνα αναγνώστη. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να έρθουν σε άμεση επαφή με τον κόσμο του βιβλίου.
8.      Ποιο βιβλίο που διαβάσατε σας μάγεψε και παραμένει να το συλλογίζεστε με συγκίνηση και θαυμασμό. Και γιατί;
'Πριν από το τέρμα', της  Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη. Το διάβασα στην ηλικία των εννιά. Μου άρεσε υπερβολικά, αν και μιλάμε πάντα για ένα παιδικό βιβλίο. Το ξαναδιάβασα και στα εικοσιπέντε μου, και ένιωσα το ίδιο συναίσθημα. Δώρο της μητέρας μου στα γενέθλιά μου έχοντας την αφιέρωση της ίδιας της συγγραφέα. Ένα βιβλίο για τη φιλία. Την πραγματική αυτή αξία που ενώνει τους ανθρώπους.
9.      Ποιος συγγραφέας (Έλληνας ή ξένος) ήταν το πρότυπό σας ή τουλάχιστον ήταν αυτός που άγγιζε τις χορδές της ψυχής σας περισσότερο; Και γιατί;
Λόγω του νεαρού της ηλικίας μου με ενθουσιάζει ένας συγγραφέας της εποχής μου. "Μιλάει" στη γλώσσα μου, με μεταφέρει στον κόσμο του, και με εκπλήσσει διαρκώς με τις ανατροπές, τη δράση και το μυστήριο στα βιβλία του. Είναι ο Jo Nesbo.
 
 
Λίγα λόγια για τους αναγνώστες:
Ελπίζω η ιστορία μου να σας γοήτευσε και να κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον σας μέχρι και την τελευταία της σελίδα. Να αναγνωρίσατε στοιχεία του χαρακτήρα σας, όπως κι εγώ, ή ακόμα και να ταυτιστήκατε με κάποιον από τους ήρωες που αποτυπώθηκε στις 711 σελίδες του βιβλίου. Για μένα ήταν ένα υπέροχο ταξίδι που δεν ήθελα να τελειώσει. Ένα παράθυρο απόδρασης από την καθημερινότητά μου. Αν έστω και λίγο νιώσατε το ίδιο, τότε είμαι χαρούμενος που έχω πετύχει το σκοπό μου.        
 
 
 
 
 

 

 
Copyright © Εκδόσεις Ωκεανός. All rights reserved.